1 dic 2009

"Colònies industrials" al MHC


El Museu d’Història de Catalunya i el Col·legi de Periodistes presenten aquesta exposició que fa un repàs sobre la vida i el treball a les colònies industrials, a través dels seus 150 anys d’història. L'exposició obre les seves portes el dimecres 2 de desembre i romandrà oberta fins al 7 de març de 2010.

L’exposició permet apropar-nos al procés d’industrialització de Catalunya, a través de l’exemple de les colònies industrials, dedicades majoritàriament a la producció de teixits de cotó.

Les colònies es van desenvolupar a partir de la segona meitat del XIX, sota l’impuls de lleis que proporcionaven avantatges fiscals per fomentar la implantació d’empreses en indrets rurals i l’aprofitament de l’aigua com a font d’energia. És per això que es configura un mapa industrial català al voltant dels rius Ter i Llobregat, a les capçaleres dels quals hi havia mines de carbó que podien emprar com energia auxiliar.

Però les colònies es caracteritzen també pel desenvolupament d’un model paternalista, on l’empresa proporciona uns avantatges i serveis als seus treballadors, en un moment en que el moviment obrer pren força. Els treballadors de les colònies sabien que enfrontar-se amb l’empresa podia significar no només perdre la feina, sinó també la casa i la possibilitat de formar i promocionar els fills. D’aquesta manera, l’empresa controla tots els aspectes de la vida dels seus treballadors.

L’exposició
Al llarg del recorregut, i a través de recreacions escenogràfiques, repassem la vida, les condicions de treball i les relacions que s’establien dins d’una colònia. Es parla de temes que engloben diferents discursos, com ara Ni pobles ni ciutats: colònies, Els rius més treballadors del món, Tothom a la feina: la fàbrica, Els Amos. Els senyors de la torre i Els projectes de futur, entre d'altres.

ICONO i els seus monitors gestionen i porten a terme les activitats que es realitzen a l'entorn de l'exposició:


Per al públic escolar
Visita i activitats per grups que volen treballar la industrialització a partir de l’exemple de les colònies, fent especial incidència en les formes de vida i les relacions socials que s’hi establiren.


  • Un dia a la colònia. Recorregut per l’exposició que ens permet conèixer alguns dels seus habitants, personatges típics de la colònia. Un cop finalitzada la visita, es farà una posada en comú amb l’ajuda de materials didàctics. Al taller treballarem l’estructura urbana d’una colònia industrial, i les relacions i condicions de vida dels diferents personatges.
    Adreçat a primària
    Durada: 2 hores Preu: 88,39€ per grup

  • Colònies industrials. Visita guiada per l’exposició, centrant-nos en uns temes específics: el paternalisme burgès, la jornada laboral, la lluita obrera, les relacions socials que s’estableixen dins de la colònia, l’educació i el temps de lleure. Al taller, els alumnes dividits en grups de treball abordaran aquests temes a partir de personatges prototípics de la colònia.
    Adreçat a ESO
    Durada: 2 hores Preu: 88,39€ per grup

  • Colònies industrials. Visita guiada per l’exposició, centrant-nos en uns temes específics: el paternalisme burgès, la jornada laboral, la lluita obrera, les relacions socials que s’estableixen dins de la colònia, l’educació i el temps de lleure. En finalitzar el recorregut, els alumnes dividits en cinc grups de treball analitzaran fonts documentals, primàries o secundàries, relacionades amb els temes escollits per tal de fer-ne una posada en comú.
    Adreçat a Batxillerat
    Durada: 2 hores Preu: 88,39€ per grup

Per a públic general
Visita guiada tots els diumenges, a les 12 i les 13 h.
Inclòs en el preu de l’entrada.
Durada: 1 hora
Històries de vida. Gent de colònia ens explica la seva experiència.
Els diumenges 24 de gener i 14 de febrer, a les 12 h.
Inclòs en el preu de l’entrada.
Els Nans de l’Ametlla. Espectacle. Diumenge 7 de març, a les 13 h
Taules rodones
• Colònies industrials i literatura 26 de gener
• Present i futur de les colònies industrials 25 de febrer
Telèfon d’informació: 93 225 47 00

Per a públic familiar
Històries de colònies. Taller per a tota la família. Després de visitar l’exposició, els participants crearan, amb l’ajuda de vestuari, la seva pròpia història com a treballadors d’una colònia.
Tots els diumenges, a les 11:30.
Inclòs en el preu de l’entrada. Places limitades.
Durada: 2 hores


Per a més informació i reserves:
De dilluns a divendres de 10 a 14h i de 15'30 a 17'30h.
Tel. 932 254 244
mail: mhcvisites.cultura@gencat.cat

No hay comentarios: