28 may 2010

7a Festa del Comerç amb Fira Modernista, del 28 al 30 de maig


L’Ajuntament de Barcelona i Cor Eixample organitzen la Fira Modernista de Barcelona i Festa del Comerç al Carrer per celebrar la Festa Major de la Dreta de l’Eixample.

Des d'avui i fins el 30 de maig, el carrer Girona, des d’Aragó a la Diagonal, acolliran un any més la sisena Fira Modernista, el Mercat Modernista i el Comerç al Carrer per celebrar les festes de la Primavera del barri de la Dreta de l’Eixample.

Una vegada més, els referents actius del barri, comerciants i entitats, han sumat esforços i prendran la trama de l’Eixample de Cerdà com a escenari d’un ampli ventall d’activitats, tot apropant-nos al modernisme en un ambient associatiu, comercial, lúdic i cultural.

El punt principal de la festa serà, principalment, el carrer de Girona -entre l’avinguda Diagonal i el carrer d´Aragó-, amb activitats per joves, grans i també pels més petits. Entre d´altres, el visitant es trobarà amb jocs infantils, espectacles, tallers, una gran carpa amb cotxes d’època, exposicions, una conferència, cinema mut, titelles, un trenet tripulat, ambientació i moltes sorpreses.

La Fira Modernista de Barcelona comptarà amb la presència de municipis i entitats membres de l’associació Ruta Europea del Modernisme que agrupa un més d’un centenar de ciutats i entitats amb patrimoni modernista. També hi haurà un estand amb informació i venda de productes relacionats amb la Ruta del Modernisme de Barcelona que promou l’Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida.

Activitats a destacar:

Divendres 28:
-A les 19:00, conferència Mobiliari i decoració a l’època del Modernisme a càrrec de Teresa M. Sala, professora d’història de l’art de la UB. -A les 21:30, cinematògraf a la fresca, amb una selecció del millor cinema mut de l’època, amb autèntica ambientació musical de piano.

Dissabte 29:

-De 10 a 14h i de 16h a 20h, trenet modernista “a vapor” per a nens, sortida al carrer Bruc cantonada Diagonal i arribada a l’entrada de la Fira al carrer Girona.

Diumenge 30:

-Itinerari guiat gratuït La dreta de l’Eixample, de Cerdà a Gaudí, que recorrerà les façanes dels edificis modernistes del barri.

Sorteig del viatge a la ciutat modernista de Melilla entre tots els participants que al llarg del cap de setmana s’han fotografiat a la gran carpa vestits d’època. Així es vol animar a la gent a que es disfressi de “modernista” per donar un valor afegit a l’ambient de la Fira. A tots aquells que la visitin disfressats els faran una foto professional gratuïta i participaran en el sorteig del viatge per a dues persones per visitar la tercera ciutat de l’estat espanyol amb més edificis modernistes.

Activitats a destacar al llarg de tots tres dies:

Dissabte i diumenge, l’espectacle de titelles Domènech vs Cerdà un original espectacle per a petits i grans en què Ildefons Cerdà i Domènech i Muntaner viatgen junts en una nau de ficció que té la forma d’una xemeneia de La Pedrera.

Exposició de cotxes d’època a la gran carpa de Girona-Diagonal, entre els quals: “la Genoveva”, el primer cotxe de bombers a motor de Barcelona, i un autocar Hispano Suiza que l’empresa Sagalés va posar en servei el 1909 per transport de persones entre Barcelona i rodalies, a més de diversos automòbils i motos dels anys 1910-1920.

A la gran carpa, projecció en “bucle” continu del documental Modernisme i Societat, que explica la societat europea de finals del XIX i principis del XX, amb imatges inèdites de l’època d’arreu del continent, produït l’Institut del Paisatge Urbà de Barcelona conjuntament altres 16 municipis europeus membres de la Xarxa Réseau Art Noveau .


Estands de difusió del patrimoni modernista de Barcelona:

Ruta del Modernisme de Barcelona

Museu del Modernisme Català

Casa Àsia – Palau del Baró de Quadras

Golondrines del Port

Turisme de Barcelona

Proeixample

26 may 2010

Exposición de Juan Gris en Barcelona


La galería de arte Manuel Barbié de Barcelona (Paseo de Gracia, 66 2º) acoge la exposición 'Juan Gris', que reúne 19 obras del artista cubista, entre óleos, dibujos y 'gouaches', todos ellos fechados entre 1909 y 1926, abarcando la totalidad de la actividad artística de un pintor que durante muchos años fue un "secreto a voces" para el mundo del arte y para las instituciones públicas españolas.

A pesar de que murió en 1927, la primera obra que engrosó las colecciones públicas se compró 50 años después, en 1977, y la primera gran exposición retrospectiva no llegó hasta 1982.

La obra "cumbre" de la muestra es, a pesar de todo 'Compotier et verre' (1916), un cuadro en el que Gris "encuentra su propia música, el idioma común de todos los cubistas" y que compite en importancia con el bodegón 'La table devant le bâtiment' (1918).

La muestra no pasa por alto la etapa en la que Gris colaboró con el director de los Ballets Rusos, Sergei Diaghilev. De ese momento datan 'Le paquet de tabac', 'Pipe et verre' y 'Les trois masques', esta última una alusión a los bohemios actores tan característicos de la bohemia parisina.

Todos los cuadros de la exposición proceden de galerías y coleccionistas privados y se podrán ver en Barcelona hasta el 2 de julio.

13 may 2010

Celebra el Dia Internacional dels Museus al Museu Abelló de Mollet del Vallès!


Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, el Museu Abelló ha preparat una sèrie d'actes durant tot el mes de maig. Hi ha activitats per tots els públics i gustos!


PROGRAMA MAIG


Dimarts 18 de maig DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
Presentació de la joia del museu
Jornades de portes obertes
Matí de 11 a 14 (visita a la Casa Museu a les 12h.)
Tarda de 17 a 20(visita a la Casa Museu a les 18h.)

Del dissabte 15 de maig al diumenge 30 de maig
LA CARRERA DEL MUSEUS


Diumenge 23 de maig a les 12 hores per a celebrar el dia dels museus
Activitat familiar
PINTA LA MÚSICA
Visita i taller
Activitat gratuïtat


Divendres 28 de maig a les 19.30 hores
Visita comentada a l’exposició
EL SENTIT DEL RITME

a les 20 hores
CONCERT DE MÚSICA

ESTRENA DE LA PARTITURA
SONET para soprano i trompeta
Música de JUAN EDUARDO CIRLOT
Text de JOAN BROSSA
Interpretada per joan Ràmirez a la trompeta i Júlia Meya a la veu

COR JOVE DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE MOLLET DEL VALLÈS

CONCERT DE PIANO A CÀRREC DE JAUME BOIX


El Museu Abello t'espera!!


Més informació:museuabello@molletvalles.cat
www.museuabello.cat o al 93 544 50 99

SWAB: Feria Internacional de Arte Contemporáneo de Barcelona, del 13 al 16 de mayo

Swab: small piece of a absorbent material attached to the end of a stick or wire. Swab absorberá 32 galerías de todo el mundo durante el 13 y el 16 de mayo de 2010 en Barcelona.

Swab Barcelona fue fundada en el 2006, bajo la iniciativa de la colección privada de Barcelona Diezy7 y el apoyo de los galeristas Leo Koenig (Leo Koenig, INC, Nueva York), Fred Mann (Fred LTD, Londres) y Marta Moriarty (Vacío, 9, Madrid).

El propósito de los organizadores es presentar el arte contemporáneo emergente del panorama mundial siendo así una plataforma para la nueva generación de jóvenes galerías nacionales e internacionales.

En el 2007, Swab tuvo lugar por primera vez, trayendo a Barcelona la Feria de Arte Contemporáneo que tanto deseaba la ciudad.

¡Conviértete en un Swabber!

Organiza: Espacio de Arte Contemporáneo Diezy7, S.L.

11 may 2010

Aquest dissabte 15 de maig: la Nit dels Museus


Un any més es celebra La Nit dels Museus, una oportunitat per descobrir-los d’una manera molt especial.

Fins a 38 museus i centres d’exposicions de la ciutat i la seva àrea metropolitana obren les portes de 19 a 1h de manera gratuïta, i ofereixen diverses activitats especials pensades únicament per a aquesta nit.

La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa on participen més de 2.000 museus de 40 països.

7 may 2010

Dia Europeu de l’Òpera


El proper diumenge 9 de maig amb motiu del Dia Europeu de l’Òpera, el Liceu organitza una jornada de portes obertes, des de les 10 hores del matí i fins les 18 hores ininterrompudament.


Es podran visitar els espais més emblemàtics del Teatre: La Sala, el Saló dels Miralls i el Foyer. Com a novetat, aquest any s’incorpora al recorregut el Cercle del Liceu.
Durant la jornada s’oferiran al Saló dels Miralls actuacions musicals per part d’estudiants del Conservatori Superior de Música del Liceu i a més es projectaran al Foyer L’elisir d’amore i Tosca.

Horaris i accessos
Horari de la Jornada Portes Obertes: de 10 h a 18 h
Accés: Vestíbul principal, La Rambla 51-59
Actuacions al Saló Miralls a càrrec d’estudiants del Conservatori Superior de Música del Liceu a partir de les 11 h
Passis de les Projeccions d’òperes al Foyer (entrada gratuïta i aforament limitat):

L’elisir d’amore de G. Donizetti (enregistrada al Liceu juny 2005) Passi a les 10.30 h
Amb Rolando Villazón y María Bayo, sota la direcció musical de Daniele Callegari i d’escena de Mario Gas.

Tosca de G. Puccini (enregistrada al Liceu juny 2004) Passi a les 15.30 h
Amb Paoletta Marrocu i Franco Farina, sota la direcció musical de Giuliano Carella i d’escena de Robert Carsen.

Òpera al Metro (Primavera Cultural TMB)

Coincidint amb el Dia Europeu de l’Opera i en el marc de la Primavera Cultural de TMB, a l’estació de Diagonal (nou distribuïdor de les línees L3 i L5) s’oferirà un recital a càrrec d’estudiants del Conservatori del Liceu de 12 h a 14 h i de 17.h a 19 h.

Comienzan las visitas guiadas a la L9 de Sagrera


La Generalitat y, concretamente, el Departamento de Política Territorial y Obras Públicas, ofrece a partir del sábado 8 de mayo visitas guiadas a la nueva estación de metro de Sagrera-Meridiana, donde se podrá enlazar con la L1 y la L5 de metro y Rodalies Renfe. Está previsto que cuando esté en funcionamiento, unas 15.000 personas al dia utilizarán la L9.


Las visitas guiadas, gestionadas y ofrecidas por los monitores de ICONO serveis culturals, se celebrarán de jueves a domingo con cita previa. El horario será de 9.00 a 14.00 y de 15.00 a 19.00 horas. Las visitas se harán en grupos de 25 personas aprox. y durarán unos 40 minutos. Durante este tiempo, una guía de ICONO, con la ayuda de paneles informativos, maquetas y audiovisuales, explicará sus características, el proceso constructivo y las diferentes tipologías de estaciones de esta nueva infraestructura. Dichas visitas van especialmente dirigidas a los vecinos, escolares, profesionales, colectivos y particulares que estén interesados en vivir de primera mano esta experiencia.

Con ellas, los ciudadanos que lo deseen podrán conocer de manera visual, amena y didáctica la nueva línea de metro: su trazado, características y peculiaridades, así como los métodos constructivos usados, la inversión o incluso algunas curiosidades. Y sabrán, entre otras cosas, que la L9 será la comunicación subterránea más larga de Europa o que en la Sagrera se encuentra el centro de mandos de la L9, desde donde se controlan y se programan los trenes, que no llevan conductor. El sistema localiza los trenes con la ayuda de estaciones de radio y balizas y mide la distancia que los separa.

La L9 dará servicio a barrios que actulmente no disponen de metro, como Bon Pastor, La Salut o Pedralbes y conectará la población de los cinco municipios por donde pasa. Además, unirá puntos estratégicos, centros logísticos, zonas de equipamientos y zonas de servicios como el Aeropuerto, la Fira, el campus universitari de la Diagonal, el Parc Güell o el Camp Nou.

La L9, que tendrá 47,8 kilómetros de longitud y 52 estaciones, será la línea subterránea más larga de Europa y se preve que de servicio a 130 millones de personas cada año, eso sí, cuando está completamente acabada.
Las reservas se podrán hacer via telefónica o por internet, al teléfono 93 520 87 13 o al correo electrónico visitaL9@Linia9.cat.

Hoy empieza el Circuito de Montmeló

El Gran Premio de España Telefónica de F1 llega al Circuit los días 7, 8 y 9 de mayo. Será la edición número 54 y se cumplirán 20 años del primer Gran Premio de F1 en el trazado catalán.

La temporada 2010 se presenta con la novedad del fichaje de Fernando Alonso a Ferrari. No será el único cambio de piloto en las escuderías. Habrá más protagonistas como Jaume Alguersuari o Pedro Martínez de la Rosa. Los cambios en el reglamento técnico obligarán a los ingenieros a reinventar los monoplazas: será necesario un depósito más grande donde quepa todo el combustible para la carrera, se abandonará el Kers y los neumáticos delanteros serán más estrechos, lo que obligará a replantear el reparto de pesos y el modelo de suspensiones.

La de Catalunya será la primera cita en Europa tras el periplo por Bahrein, Australia, Malasia y China y con toda probabilidad los equipos traerán los monoplazas en sus versiones definitivas. Se incorporarán escuderías como USGP, Manor GP y Campos GP a la vez que volverá a las pistas un clásico como Lotus.

5 may 2010

Llega a España la exposición antológica de Lartigue, el fotógrafo de la felicidad


Un mundo flotante es el título de esta exposición que recoge cerca de 230 piezas representativas de las distintas etapas y temáticas que abordó Jacques Henri Lartigue a lo largo de su vida, todas ellas procedentes de la Donation Jacques Henri Lartigue de París, entidad encargada de velar por la conservación y divulgación de la donación que hizo el fotógrafo en 1979 al Estado francés. La exposición tendrá lugar del 5 de mayo al 3 de octubre en el CaixaFórum de Barcelona.

Jacques Henri Lartigue ha sido uno de los referentes visuales del siglo XX. Nació en Courbevoie, cerca de París, hijo de una familia de industriales adinerada. Su padre le compró la primera cámara fotográfica a los ocho años y, desde muy pequeño, empezó a llevar un diario con fotografías y breves textos que le acompañaría durante toda la vida y que constituye un documento extraordinario para conocer la forma de vivir de una generación que descubrió la moda, el deporte y las competiciones de motor. Sus imágenes reflejan la rápida transformación de las costumbres, el estallido de novedades, la vibración de las cosas y, al mismo tiempo, la búsqueda de los pequeños detalles, del instante perdurable y atemporal.

Hasta el año 1963, en que el MOMA presentó su primera exposición antológica, Lartigue era un fotógrafo casi desconocido. Sin embargo, la extraordinaria fuerza de sugestión de sus imágenes explica que su prestigio no haya parado de crecer desde aquel momento.

Lartigue capturó la vida a su alrededor, la exaltación de la felicidad y la alegría de vivir y lo hizo con unas ideas estéticas que proponían la renovación del lenguaje fotográfico.

4 may 2010

Jornada de portes obertes al Liceu amb motiu del Dia Europeu de l'Òpera


El proper diumenge 9 de maig amb motiu del Dia Europeu de l'Òpera, el Gran Teatre del Liceu organitza una jornada de portes obertes, des de les 10h del matí i fins les 18h, ininterrompudament.

Es podran visitar els espais més emblemàtics del Teatre: La Sala, el Saló dels Miralls i el Foyer. Com a novetat, aquest any s'incorpora al recorregut el Cercle del Liceu, un club privat d'amants de l'òpera que obrirà les seves portes a la seva col.lecció de pintures de Ramon Casas i a altres salons amb obres d'art excepcionals.

Durant la jornada s'oferiran al Saló dels Miralls actuacions musicals per part d'estudiants del Conservatori Superior de Música del Liceu i a més es projectaran al Foyer dues òperes enregistrades al Liceu: L'elisir d'amore de G. Donizzeti (amb Rolando Villazón i María Bayo) i Tosca de G. Puccini (Daniela Dessí i Fabio Armiliato).

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona és el teatre en actiu més antic i prestigiós de Barcelona, especialment com a teatre d'òpera, entre els quals és considerat un dels més importants del món.

Situat a La Rambla, ha estat escenari, des de fa més 150 anys, de les més prestigioses obres, interpretades pels millors cantants del món. Durant dècades, ha estat símbol i lloc de trobada de l'aristocràcia i burgesia catalanes.