29 jun 2010

ICONO segueix al MHC


ICONO serveis culturals surt de nou elegit per portar a terme el servei de visites guiades del Museu d'Història de Catalunya.

Això suposa un gran èxit per ICONO, ja que després d'11 anys en la institució, ICONO ha tornat a guanyar el concurs, amb la qual cosa demostra la coneixença de la institució i, la capacitat d'estar al dia en qüestions de propostes de millora del servei que porta oferint tots aquests anys.

ICONO, a través del MHC, proporciona serveis culturals a gran part de la societat: escoles del territori català, famílies, nou vinguts, gent gran, etc.

Aprofitem l'ocasió per informar-vos de l'exposició temporal que trobareu ara al MHC. La Nova Cançó. La veu d’un poble és un recorregut, des dels inicis de la Nova Cançó fins a l’herència llegada a les noves generacions, que evoca sobretot el paper dels cantants en la lluita antifranquista i en el trànsit de la dictadura a la democràcia. La mostra, que és de gran format, està concebuda com un trajecte des de la germinació de la cançó catalana en els anys 50, protagonitzada pel que van significar els primers ballables en català en ple franquisme, passant per l’aparició d’artistes que van donar visibilitat als anhels de tota una generació i l’impuls que van donar els promotors que van crear i desenvolupar la indústria discogràfica catalana i en català.

Podreu veure l'expocisió fins al 31 d'octubre.

Més informació:
web del MHC
ICONO t'espera al MHC!

17 jun 2010

La Generalitat culmina la restauració del menhir de grans dimensions trobat a Mollet del Vallès


La peça torna a Mollet i és exhibida des del passat 11 de juny al parc de Can Mulà, a l’espera de la creació del nou Museu Nacional d’Història, Arqueologia i Etnologia.



Es tracta d’un gran bloc de granit de 4,9 metres d’alçada que presenta gravats amb forma de rostre humà i motius curvilinis.


El passat 2 de juny va tornar a Mollet del Vallès el menhir de grans dimensions descobert fa un any, un cop enllestits els treballs de restauració i estudi al Centre de Restauració de Béns Mobles, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. El menhir s’ha instal·lat al parc Can Mulà, en un espai conegut com el jardí literari de la Biblioteca Can Mulà, on s’exhibeix al públic des del passat 11 de juny, a l’espera de la creació del nou Museu Nacional d’Història, Arqueologia i Etnologia.

El menhir es va descobrir l’abril del 2009 durant les obres de construcció d’un aparcament subterrani al Parc de les Pruneres de Mollet del Vallès. La troballa, d’època prehistòrica, és un gran bloc d’arcosa (una roca sedimentària formada per l’erosió de roques granítiques) de 4,90 metres d’alçada i unes sis tones de pes, que presenta una decoració gravada consistent en un rostre humà i un conjunt de motius curvilinis semblants als observats en altres menhirs de la zona.

S'ha obert un espai perquè la ciutadania pugui contemplar el menhir, en un acte de portes obertes.Tothom que vulgui podrà visitar el menhir, de manera gratuïta.

Durant la primera setmana, de l’11 al 20 de juny, l’espai del menhir estarà obert totes les tardes, de 17 a 20 hores, i responsables del Museu Municipal Joan Abelló oferiran informació sobre la troballa i la seva importància. A partir del 21 de juny, les visites es podran fer de divendres a dissabte, de 17 a 20 hores, o bé es podran fer visites guiades en hores concertades.

El menhir va arribar a Mollet del Vallès el passat dia 2 de juny, al parc de Can Mulà. Amb l’ajuda de dues grues de gran tonatge, la peça va ser elevada i es va instal·lar de manera vertical a l’espai preparat per acollir-la. Per tal de poder sostenir verticalment la peça, de 5 metres d’alçada i 6 tones de pes, aquesta quedarà soterrada en uns 70cm, just la part de la pedra que no està treballada i que, per tant, coincideix amb la part que estaria soterrada en la seva ubicació original, a l’entorn del IV-III mil·lenni aC.

Els treballs per preparar l’espai d’exposició del menhir continuaran durant els propers dies. També està previst que ja es pugui instal·lar l’urna de vidre que protegirà la peça de possibles agressions externes i climatològiques. L’espai es condicionarà amb diferents panells informatius, il·luminació i sistemes de seguretat.


Una troballa d’una gran singularitat
Es tracta d’una estàtua menhir, un tipus de monument megalític que a Catalunya només es coneixia per la troballa feta a Ca l’Estrada, a Canovelles (Vallès Oriental), descobert l’any 2004. Es calcula que el monòlit de Mollet podria correspondre al IV-III mil·lenni aC.

L’estàtua menhir del Parc de les Pruneres és una de les mostres més antigues d’escultura amb representació humana a Catalunya i el testimoni d’un poblament prehistòric cada cop més complex socialment i culturalment. Aquesta nova troballa és, doncs, d’una gran singularitat, especialment per haver conservat el rostre (perdut en l’exemplar de Canovelles) i per les seves grans dimensions, que li donen un caràcter monumental.

Les estàtues menhir s’interpreten com la figuració d’un poder amb voluntat de preservar-se en el temps. S’interpreten com personatges masculins o femenins destacats de la societat prehistòrica. Serien ídols erigits com monuments de prestigi en el territori d’una comunitat, símbols de creences i mites prehistòrics, herois o éssers divinitzats, però segurament situats dalt de la piràmide social.

Aquest tipus de monument està documentat sobretot a França, on s’han inventariat més de 200 estàtues menhir de diferents estils artístics, trobades a la Provença, Baix-Llenguadoc, Rouergue, Marne i entorn de París i, ja a la vessant atlàntica, a la Bretanya. A la península ibèrica es coneixen exemples sobretot a Andalusia occidental, Portugal i Extremadura i, en menor proporció, a Galícia, Castella- Lleó i Astúries.

14 jun 2010

Nits modernistes a la Casa Amatller: descobreix-la i gaudeix!


Repressió i resistència. Restes d’una dictadura als carrers i a la memòria


La mostra, organitzada pel Memorial Democràtic amb la col·laboració d'Arqueologia del Punt de Vista, proposa un itinerari pel centre de Barcelona seguint les petjades de la repressió i la resistència a la dictadura.

Les fotografies d'aquesta exposició estan ubicades als mateixos indrets on van tenir lloc els fets que retraten, i han estat agrupades per zones, per tal d'establir un diàleg entre elles.

La mostra s'inaugura en el marc del II Col·loqui Internacional Memorial Democràtic, que se celebrà a Barcelona els dies 9, 10 i 11 de juny sota el nom La repressió franquista i la revisió jurídica de les dictadures.

Les dotze fotografies que conformen aquesta instal·lació van acompanyades de textos que les contextualitzen i provenen dels arxius de les agències Corbis/Cordon Press i Efe, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Pérez Molinos (UPIFC), Arxiu Ricard Terré, Biblioteca del Pavelló de la República (UB), Manel Armengol/VEGAP i Paco Elvira.

També s'hi podran fer visites guiades cada dissabte. La primera d'elles va tenir lloc el passat 12 de juny, a les 11 h. Per gaudir-ne, cal insciure's prèviament per correu electrònic (recepcionmemorial@gencat.cat) o per telèfon (935 516 300).


Quan?
Inauguració: dijous, 10 de juny, a les 11.30 h
Durada: fins al 18 de setembre

On?
Itinerari pel centre de Barcelona: Jardinets de Gràcia, Passeig de Gràcia, Plaça Universitat, Plaça de Catalunya, Plaça de Pi i Sunyer i Avinguda de la Catedral.

3 jun 2010

L'ou com balla


La festa se celebra a la ciutat a partir d'avui dijous, 3 de juny, i fins diumenge, 6 de juny. Com és tradicional, diverses fonts de la ciutat faran ballar l'ou, hi haurà portes obertes a l'Ajuntament i diumenge tindrà lloc la processó del Corpus.

Barcelona recupera, aquests dies, dues de les celebracions més antigues i populars de la ciutat per fer participar tots els barcelonins i les barcelonines en les celebracions de Corpus.

Les fonts de claustres, patis i jardins d'edificis públics o privats obren les portes per fer ballar l'ou, una de les tradicions més singulars de la ciutat que se celebra des de l'any 1637.

Es tracta d'un costum singular que consisteix a fer ballar un ou en un brollador ben engalanat de flors. Amb motiu d'aquesta festivitat, diversos espais de la ciutat obriran les portes del 3 al 6 de juny de 10.00 a 20.00 hores.

Podreu fer ballar l'ou a les fonts de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, l'Arxiu de la Corona d'Aragó - Palau del Lloctinent, el Museu Frederic Marès, l'Arxiu Històric de la ciutat - Casa de l'Ardiaca, el Claustre de la Catedral, l'Ateneu Barcelonès, el claustre de l'església de Santa Anna, el de la Basília de la Puríssima Concepció i el col·legi Escolàpies Llúria i Monestir de Pedralbes.

Aquesta és una tradició que no s'ha interromput mai a Barcelona i pot tenir diverses interpretacions. D'una banda, la ballada de l'ou pot ser una exaltació de l'Eucaristia per damunt del calze, però pot representar també l'esclat de la fecunditat en plena primavera.

Processó de Corpus
A part d'aquesta activitat, les celebracions de Corpus porten també la tradicional processó del 6 de juny, que, des del seu primer any de vida, el 1320, ha estat l'origen de moltes danses populars que encara avui es ballen.

Durant la tarda se celebrarà la missa de Corpus Christi (18.30 hores) i un cop acabada (19.15 hores) es donarà el tret de sortida al seguici popular i al ball de gegants. Aquest seguici estarà format pels gegants i l'Àliga, els cavallers cotoners, el Lleó, la Mulassa, el Bou i altres animals, a més de grups de música popular.

Per últim, la processó de Corpus (19.45 hores) posarà el punt i final a aquests dies de celebracions amb un recorregut que sortirà de l'avinguda de la Catedral i passarà per la plaça Nova, el carrer dels Arcs, el Portal de l'Àngel, el carrer Comtal, la Via Laietana, el carrer de Joaquim Pou, i tornarà on havia sortit.

A més, durant aquests dies l'Ajuntament oferirà una exposició del seguici popular de Barcelona amb els gegants i el bestiari i hi haurà una jornada de portes obertes el 3 de juny. També aquest dia, hi haurà portes obertes al Palau Centelles, Palau de Capitania, Reial Acadèmia de les Bones Lletres, Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), Arxiu de la Corona d'Aragó - Palau del Lloctinent, Ateneu Barcelonès, la Casa dels Entremesos i el Monestir de Pedralbes.

La mostra itinerant “Construccions líriques. Man Ray / Leandre Cristòfol. L’objecte i l’esperit dadà” s’inaugura a Mollet


Demà, divendres 4 de juny, a les 20 hores, s’inaugura al Museu Abelló aquesta exposició en què s’exploren les afinitats creatives entre Ray i Cristòfol.

Organitzada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través de la Direcció General de Cooperació Cultural, i comissariada per Pilar Parcerisas, l’exposició “Construccions líriques. Man Ray / Leandre Cristòfol. L’objecte i l’esperit dadà” presenta un diàleg visual entre 29 fotografies d’artefactes de l’artista nord-americà Man Ray i 18 escultures fruit d’assemblatges del lleidatà Leandre Cristòfol.


Ray i Cristòfol eren dos creadors que rebutjaven l’escultura tradicional i que apostaven per crear “construccions líriques”, objectes poètics innominats on es reconeixien la rebel•lió i l’esperit experimental.

Les fotografies de Man Ray que es poden veure en aquesta exposició formen part de la col•lecció Goldberg / D’Afflitto de Nova York, mentre que les escultures de Cristòfol provenen del fons del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, que ha produït l’exposició conjuntament amb la Sociedad Estatal de Commemoraciones Culturales (SECC). La mostra es complementa amb una proposta educativa adreçada tant al públic adult i familiar com a l’escolar.

La itinerància de “Construccions líriques. Man Ray / Leandre Cristòfol. L’objecte i l’esperit dadà” s’emmarca en el programa Cultura en Gira, impulsat per la Subdirecció General de Difusió Artística per a fer més accessibles el teatre, la música, la dansa, el circ i les arts visuals a la ciutadania. En concret, en aquest darrer àmbit, el programa pretén reforçar l’activitat cultural dels municipis, fer més accessible l’art contemporani posant un èmfasi especial en la difusió del patrimoni contemporani públic de museus i col•leccions i augmentar l’interès ciutadà per aquest art.

El recorregut de l’exposició
Aquesta és la setena exposició que forma part del programa Cultura en Gira, que, pilotat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, compta amb la cooperació dels ajuntaments que programen les exposicions en els centres d’art i sales d’exposicions municipals.

Abans d’arribar a Tortosa, la mostra s’ha pogut veure a L’Hospitalet de Llobregat, Cerdanyola del Vallès i Figueres. Després de la seva estada a la Sala Antoni Garcia, on es va poder veure fins el passat 30 de maig, l’exposició es podrà visitar a Mollet del Vallès, Terrassa i Manresa, on tancarà les seves portes el gener de 2011.

1 jun 2010

Concert inaugural del cicle "Música als Parcs"


Demà, dimecres 2 de juny tindrà lloc el concert inaugural de la nova edició del cicle de concerts "Música als Parcs" amb una actuació partir de les 8 de la tarda als Jardins del Teatre Grec a càrrec de la Sant Andreu Jazz Band, la big band més jove d'Europa.

Aquest concert enceta la nova temporada de Música als Parcs, que enguany, per tal d'aproximar aquest cicle a la ciutadania, amplia fins a vuit els espais verds que acullen concerts, doblant així els de l'edició anterior. Al Parc de la Creueta del Coll, Parc de Diagonal Mar, Parc de la Barceloneta i Parc de la Guineueta tindran lloc concerts de la Banda Municipal de Música de Barcelona. Al Turó Park, Jardins de Príncep de Girona i a l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella acolliran concerts de clàssica, mentre que els Jardins dels Drets Humans i Hivernacle del Parc de la Ciutadella seran l'escenari de les sessions de jazz.


Els concerts de la Banda Municipal són a les 8 de la tarda i els jazz i clàssica a les 10 de la nit. Tots els concerts són a l'aire lliure i gratuïts i no cal reserva prèvia.

Consulteu la
programació

Este domingo 6 de junio, visita el Ateneu Barcelonès en castellano