22 sept 2010

L'obra de Joan Miró "Volem l'Estatut" anirà al Museu d'Història de Catalunya


El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha cedit l'obra "Volem l'Estatut", de Joan Miró, al Museu d'Història de Catalunya. Es tracta d'un cartell fet per Miró l'any 1977 utilitzant oli i llapis sobre paper i que s'emmarca en la campanya de l'Assemblea de Catalunya per reivindicar les institucions de govern pròpies.

Segons explica Joan M. Minguet Batllori en el seu llibre Joan Miró: l'artista i el seu entorn cultural, 1918-1983, l’obra Volem l’Estatut és un reflex de la implicació creixent de Joan Miró amb la resistència política i nacional catalana durant la darrera dècada del franquisme, en què va confeccionar un seguit de cartells o de projectes de cartell amb missatge polític i/o ideològic. El cartell amb la frase Volem l’Estatut va ser dissenyat per a la campanya de l’Assemblea de Catalunya per reivindicar les institucions de govern pròpies del país i, tot i que el cartell no va arribar a imprimir-se, “per a l’artista tenia una enorme significació personal i ideològica”.


L’Assemblea de Catalunya, constituïda el 7 de novembre del 1971 com a plataforma de l'antifranquisme, va protagonitzar mobilitzacions populars fins als primers anys de la transició democràtica. El seu programa s’estructurava entorn de quatre reivindicacions: llibertat, amnistia, restabliment de l'Estatut del 1932, com a via cap a l'autodeterminació, i coordinació amb les forces democràtiques dels altres pobles de l'estat. L'Assemblea integrà gradualment al seu si gairebé tots els partits polítics, des del centre fins a l'extrema esquerra, sindicats, assemblees territorials de comarques i barris, col·legis professionals, entitats i grups culturals i religiosos i nuclis d'independents; incorporà amplis sectors obrers i populars a la lluita per les llibertats nacionals. Al novembre del 1977 l’Assemblea de Catalunya transmeté la seva representativitat a l' Assemblea de Parlamentaris i es dissolgué.

L'obra s'exhibirà a l'espai dedicat a l'oposició antifranquista i la transició de l'exposició permanent del Museu d'Història de Catalunya.

No hay comentarios: