23 sept 2010

El Museu Sant Cugat inaugura el programa Patrimoni Viu 2010


Demà divendres 24 de setembre us esperem per inaugurar el Patrimoni Viu 2010. De la mà a la màquina, dedicat a la divulgació històrica del Sant Cugat industrial.

Ho farem amb una conferència a càrrec de l’historiador Domènec Miquel a les 19.30h al Museu-Monestir.

A les 20.30h procedirem a la presentació del Museu del Quotidià i als treballs que l’Escola d’Art i el Taller Triangle han fet per a l’ocasió.

A més, el Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat ens oferirà una peça inèdita en al•lusió al treball tèxtil, tot gaudint d’una copa de cava al claustre.

Inaugurarem així un cap de setmana ple d’activitats, gratuïtes i per a tots els públics. Trobareu més informació al fulletó adjunt i a la pàgina web del Museu de Sant Cugat: www.museu.santcugat.cat

No hi falteu ! El Patrimoni Viu el fem tots i totes.

22 sept 2010

L'obra de Joan Miró "Volem l'Estatut" anirà al Museu d'Història de Catalunya


El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha cedit l'obra "Volem l'Estatut", de Joan Miró, al Museu d'Història de Catalunya. Es tracta d'un cartell fet per Miró l'any 1977 utilitzant oli i llapis sobre paper i que s'emmarca en la campanya de l'Assemblea de Catalunya per reivindicar les institucions de govern pròpies.

Segons explica Joan M. Minguet Batllori en el seu llibre Joan Miró: l'artista i el seu entorn cultural, 1918-1983, l’obra Volem l’Estatut és un reflex de la implicació creixent de Joan Miró amb la resistència política i nacional catalana durant la darrera dècada del franquisme, en què va confeccionar un seguit de cartells o de projectes de cartell amb missatge polític i/o ideològic. El cartell amb la frase Volem l’Estatut va ser dissenyat per a la campanya de l’Assemblea de Catalunya per reivindicar les institucions de govern pròpies del país i, tot i que el cartell no va arribar a imprimir-se, “per a l’artista tenia una enorme significació personal i ideològica”.


L’Assemblea de Catalunya, constituïda el 7 de novembre del 1971 com a plataforma de l'antifranquisme, va protagonitzar mobilitzacions populars fins als primers anys de la transició democràtica. El seu programa s’estructurava entorn de quatre reivindicacions: llibertat, amnistia, restabliment de l'Estatut del 1932, com a via cap a l'autodeterminació, i coordinació amb les forces democràtiques dels altres pobles de l'estat. L'Assemblea integrà gradualment al seu si gairebé tots els partits polítics, des del centre fins a l'extrema esquerra, sindicats, assemblees territorials de comarques i barris, col·legis professionals, entitats i grups culturals i religiosos i nuclis d'independents; incorporà amplis sectors obrers i populars a la lluita per les llibertats nacionals. Al novembre del 1977 l’Assemblea de Catalunya transmeté la seva representativitat a l' Assemblea de Parlamentaris i es dissolgué.

L'obra s'exhibirà a l'espai dedicat a l'oposició antifranquista i la transició de l'exposició permanent del Museu d'Història de Catalunya.

14 sept 2010

ICONO en el suplemento El Viajero (El País)


El pasado martes 7 de septiembre, el suplemento "El Viajero" de "El País" publicó un artículo sobre diez lugares conocidos que en realidad no existen. Uno de ellos es el Cementerio de los Libros Olvidados mencionado en la novela La Sombra del Viento y en la ruta literaria del mismo nombre que ICONO serveis culturals lleva a cabo. Si quieres conocer el lugar y lo que se dice de él, aunque sea sólo en tu mente, consulta el calendario de rutas en nuestra web y reserva ya la tuya!!

Puedes leer el artículo
"Diez destinos que no existen" aquí

13 sept 2010

Noves activitats a l'Espai Memorial Democràtic de Barcelona


Com ja sabeu, ICONO serveis culturals col·labora amb l'Espai Memorial Democràtic de Barcelona portant a terme la gestió de les visites guiades, i d'altres activitats com ara el servei d'informació i recepció. A continuació, us informem de les últimes novetats d'aquesta institució, no us ho perdeu!
Per Catalunya!

"Per Catalunya!" van ser les últimes paraules de Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya entre 1934 i el 1940, afusellat al fossar de Santa Eulàlia (Montjuïc) després d'un consell de guerra sumaríssim, el 15 d'octubre de 1940.

Setanta anys després, l'Estat espanyol encara no ha declarat formalment la il·legalitat d'aquella sentència ni la de moltes altres persones condemnades i executades en circumstàncies semblants. Per això, un dels eixos de l'activitat del
Memorial Democràtic el 2010 és la memòria de la repressió, com podreu anar vengent en la programació de l'Espai Memorial Democràtic de Barcelona.

En motiu del cicle
'Memòria Democràtica al Penedès: de la Segona República a la Transició' us convidem a:


'L’última defensa de Barcelona i els Itineraris de la Memòria Democràtica al Penedès', conferència a càrrec de Ramon Arnabat i Jordi Farré.
Quan? Dimecres, 15 de setembre, a les 19h.
A on? Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69. Barcelona)
L’historiador, director del projecte Tots els noms i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat, i l’arqueòleg i conservador del VINSEUM, Jordi Farré, parlaran de l’avanç del front al Penedès durant la Guerra Civil i de la resistència de l’exèrcit republicà a les muntanyes d’Ordal, un indret que avui s’està convertint en un espai de memòria democràtica.


'Cançons d’ahir per a la memòria d’avui', concert a càrrec de Cesk Freixas acompanyat de l’actriu Sílvia Montells.
Quan? Dijous, 16 de setembre, a les 19h.
A on? Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69. Barcelona)
El cantautor penedesenc presentarà cançons del seu repertori i del seu últim treball combinades amb clàssics de la Nova Cançó, així com alguns textos i poemes de Maria Mercè Marçal i Joan Brossa entre d’altres, recitats per l’actriu Sílvia Montells. Un espectacle que vincula les cançons més reivindicatives d’aquest jove cantautor amb peces de la Nova Cançó.

Totes les activitats són gratuïtes.
Esperem la vostra participació!

9 sept 2010

Demà, divendres 10 de setembre, passeja't gratuïtament per la Barcelona de 1714


Entorn a les activitats relacionades amb els fets històrics que commemoren la Diada Nacional de Catalunya, l’entitat Gent de la Terra i el Museu d’Història de Catalunya amb la col·laboració dels Grallers i tabalers dels castellers de Gràcia i la participació dels monitors i monitores d'ICONO serveis culturals organitzen una Passejada per la Barcelona de 1714, divendres a les 20h amb sortida des del museu i gratuïtament.


Es tracta d’un itinerari guiat pels carrers de Barcelona per descobrir els escenaris de la guerra de Successió. S’ofereixen dos itineraris comentats pels guies del museu: La desfeta, que repassa els testimonis de la derrota i la repressió, i La ciutat assetjada, que recorre alguns escenaris significatius de la vida urbana durant la guerra de Successió.


La passejada estarà amenitzada pels grallers i tabalers dels Castellers de Gràcia i s’acaba a l’Arc de Triomf, on Gent de la Terra ofereix un refrigeri per tothom dins la Mostra d’entitats.

Passejades per la Barcelona de 1714

Itinerari guiat pels carrers de Barcelona per descobrir els escenaris de la guerra de Successió.

Punt de trobada: davant la façana del Museu d’Història de Catalunya

Dia: 10 de setembre

Horari: a les 20 h.

Adreça: plaça Pau Vila, 3

Tel.: 93 225 47 00

Organitza: Museu d’Història de Catalunya i Gent de la Terra, amb la col·laboració dels grallers i tabalers dels Castellers de Gràcia i amb la participació dels monitores i monitores d'ICONO serveis culturals.

També es faran visites guiades a l’espai de la Guerra de Successió de l’exposició permanent del museu dissabte 11 de setembre de les 11 a les 14h i de les 16.30 a les 18h, de forma gratuïta. Hi haurà entrada lliure al museu dissabte 11 de setembre de 10 a 19h.

Jornada de portes obertes al Museu d’Història de Catalunya i visites guiades gratuïtes a l’espai de guerra de Successió de l’exposició permanent.

Dia: 11 de setembre

Horari de les visites guiades: de les 11 a les 14.00, i de les 16.30 a les 18.00 h.

Adreça: plaça Pau Vila, 3

Tel.: 93 225 47 00

Entrada lliure al museu i a les exposicions temporals La Nova Cançó. La veu d’un poble i La Costa Brava abans de la Costa Brava. Fotografies de la Casa de la Postal 1915-1935.