23 dic. 2015

Diu la llegenda.... que a Sant Cugat, el 1350, va haver-hi un assassinat!

Ens parla la llegenda de coses màgiques, com de campanes que repiquen per art de màgia, de galls de ferro que cobren vida, i de malvats que són empassats per la terra.
A Sant Cugat, vila d’arrels medievals, no li'n falten de llegendes. Sobretot de les que giren entorn de la nostra peça clau, el monestir. 

Però la llegenda de l'assassinat de l'abat Biure (i disculpeu l'spoiler) ens és especialmeny propera... Una d'aquelles històries que perviuen al llarg del temps i que, de llegend, ascendeixen a categoria de mite. Sant Cugat forja la seva pròpia mitologia, medieval, i ho fa en un escenari únic: entre les pedres del monestir, revivint els esdeveniments, molt més que com si d’un mer conte es tractés....

Diu la llegenda... -o la història-  que a Sant Cugat, el 1350, va haver-hi un assassinat.
Anys enrere i a la vila de la vora, a Cerdanyola, creixia en la noble família Saltells el jove Berenguer, hereu i únic descendent. Berenguer, sembla ser, era un nen entremaliat i va ser un jove rebel que acabà abandonant els pares i la llar. Va estar en paratge desconegut tants anys que els pares van anar envellint i finalment van morir. Com era habitual llavors entre els nobles, els pares feren donació de béns a la institució eclesiàstica; en aquest cas, al monestir de Sant Cugat. Els Saltellls, sense noves de l'hereu, cedeixen tota la riquesa als monjos amb una condició: si el fill apareix, els monjos li han de retornar la part que li pertoca de l'herència. 
Un cop morts pare i mare, en Berenguer es presenta davant l'abat del monestir; l'abat Biure, i reclama la seva part. De primer se li va nega la comunicació amb la comunitat, després es posa en dubte la seva identitat... i finalment els monjos es’excusen amb diversos pretextos per ajornar el pagament del deute. Passen els mesos i finalment en Berenguer dóna un ultimàtum als germans: La Nit de Nadal hi haurà conseqüències si no ha rebut el pagament. 
Obviament no el va rebre.. sinó poca llegenda ens quedaria avui.
La Nit de Nadal era una data assenyalada; important al calendari cristià que regia la cosmogonia medieval, però també important per Sant Cugat ja que era l'únic dia de l'any en què la comunitat monàstica benedictina feia que els vilatans acompanyessin la missa al temple monàstic; la Missa del Gall.   Els santcugatencs eren un cop l'any, aquell 24 per la nit,  partíceps de la litúrgia en la monumental església monàstica; la que avui encara ens acompanya al cor del poble.
En plena missa, oficiada a l’altar per l’abat Biure, en Berenguer irromp estrepitosament al temple. No ve sol. Els seus comapanys, disposats a perpetrar amb ell el crim, són assaltadors de camins i bandolers. Tots cobreixen el seu rostre amb barbes falses i mocadors. Berenguer, sota la perplexa mirada del poble, s’encamina a l’altar amb l’espasa empunyada que, a traició, enfonsa en l’esquena de l’abat.
La sang fa enmudir el món i el silenci ressona entre carreus.
Tocant el cel, sobre la torre del cimbori del l’església, canta  el gall del penell. Tot i ser de ferro, diu la llegenda, el seu crit d’alerta el senten fins i tot els germans de l’abadia de Montserrat.
Les campanes repiquen soles.
En Berenguer, assedegat de venjança, fuig. Els camins de Collserola per on passa queden erms per sempre més; la terra s’obre i s’empassa el malvat.
La llegenda explica fets sobrenaturals i talment increïble. La història escrita confirma les desavinences entre Berenguer de Saltells i el monestir de Sant Cugat, així com l’assassinat de l’abat Biure la Nit de Nadal del 1350.

Encara avui ens contem la llegenda a Sant Cugat i rememorem els fets des de fa uns anys.
Enguany, aquest divendres 18 de desembre, els ciutadans de Ceradanyola i de Sant Cugat s’uneixen fent el Camí de Justícia. Marxen junts, de nit, i les flames de les torxes il·luminen moments tenebrosos de la història amb voluntat reconciliadora. Enguany traçaran el recorregut per 11a vegada.
Des de fa 15 anys el grup Tetatreatre, representa els fets en l’obra Pedra i Sang al monestir de Sant Cugat els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre.

Per a conèixer-ne més:
Fb Museus de Sant Cugat


Ona Costas, Cordinadora en el Museu Monestir de Sant Cugat. ICONO Serveis Culturals.

No hay comentarios: