30 dic 2011

Montserrat Caballé, 50 anys al Liceu

La gran diva de la lírica catalana complirà el proper 7 de gener 50 anys de trajectòria musical al Gran Teatre del Liceu, amb motiu del qual s'organitza un concert homenatge el proper dimarts 3 de gener, quan també s'inaugurarà l'exposició dedidaca a aquesta gran figura a la zona Foyer del mateix teatre.


Montserrat Caballé va néixer el 12 d'abril de 1938 a Barcelona, en el sí d'una família que va patir, com moltes altres, les dificultats de la postguerra. Malgrat els seus intents de seguir les classes al Conservatori del Liceu, és a partir del 1950 quan pot dedicar-se de ple a la formació de la seva veu, gràcies al patrocini de la família Bertrand.



Desprès de 5 anys d'intensa formació al Conservatori, farà el seu debut al Teatre Principal de València, per passar desprès al Teatre Municipal de Basilea. Durant els propers anys, experimentarà i consolidarà la seva tècnica i experiència en diversos teatres centroeuropeus, fins al seu retorn a Barcelona.


El 7 de gener de 1962 debutarà al Gran Teatre del Liceu amb l'òpera Arabella, de R. Strauss, destacant ja com una de les primeres veus. La seva carrera despegarà també internacionalment amb els seus èxits al Carnegie Hall de Nova York, al Glyndebourne Festival i el Metropolitan Opera, i més endevant, als grans teatres de La Scala de Roma i el Royal Opera House de Londres.


Durant la seva llarga trajectòria artística, ha estat admirada com una de les grans sopranos del segle XX, destacant per la puresa de la seva veu, la seva tècnica de control i la seva potència. Ha rebut, entre altrse guardons i condecoracions, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el Premi Nacional de Música, el Premi Príncep d'Astúries de les Arts i inclús el Grammy a la millor interpretació vocal solista de música clàssica. A més, ha estat investida doctora honoris causa per les universitats de Barcelona, Mèxic, València, Santander i Nàpols.



A l'exposició del Gran Teatre del Liceu podrem conèixer la seva carrera professional temporada a temporada, des del debut del 1962, així com delectar-nos en una selecció d'imatges dels grans papers operístics que ha interpretat (en total, més de 50), dels seus moments més brillants a l'escenari en companyia de grans cantants i amics com Plácido Domingo, Josep Carreras o Alfredo Kraus, i també de curiositats com caricatures, escrits d'admiradors o fotografies del seu entorn familiar i de les amistats més properes.


Els seguidors més afectes també gaudiran amb la mostra de 9 vestits dels personatges més significatius de la seva carrera, així com de les projeccions que es programaran a la zona Foyer i a la Sala Audiovisual a la zona de la botiga, amb els moments estel·lars d'algunes representacions recollides en vídeo.


En conjunt, una petita joia que recomanem a tots els aficionats a l'òpera i, molt especialment, als admiradors d'aquesta gran figura universal de la música catalana.



Més informació a la web del Gran Teatre del Liceu



Signat per Núria Vargas

No hay comentarios: