15 dic. 2010

Nova exposició "Símbols de Franco" a l'Espai Memorial Democràtic


El Memorial Democràtic organitza aquesta exposició sobre la simbologia imposada pel franquisme a l'espai públic català durant dècades i la seva actual pervivència. La mostra, que també servirà per presentar al públic el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, tanca la programació 2010 de l'Espai Memorial Democràtic, on es podrà veure del 15 de desembre de 2010 al 13 de febrer de 2011.

Salutacions a la romana, àligues amb el coll girat, fletxes i jous, creus... La simbologia franquista va ocupar hegemònicament l’espai públic durant gairebé quaranta anys. Els símbols emprats pel franquisme s'utilitzaven per vehicular la seva ideologia i exaltar el sentiment d'unitat del poble espanyol, així com mitificar conceptes com "Espanya" o "Caudillo".

Amb tot, avui en dia molts d'aquests símbols continuen presents a carrers, places, edificis, etc., de tota la geografia catalana. Davant d'aquesta situació, l'exposició Símbols de Franco té com a objectiu donar a conèixer la seva existència, reflexionar sobre el paper social que van jugar aquests símbols i encetar un debat sobre la seva destinació: el museu, la interpretació in situ, etc.

La mostra també té la voluntat d'oferir a la ciutadania els resultats d'una llarga i intensa recerca sobre els vestigis del franquisme al nostre país: el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, accessible des d'aquest web a través d'un mapa visual que permet realitzar cerques per tipologia, població o comarca.

Es tracta d'un projecte elaborat des de la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic per tal de localitzar, identificar i catalogar els vestigis del franquisme que encara es conserven a l’espai públic català. En concret, i juntament amb el cens de simbologia franquista de Barcelona elaborat per l'Ajuntament, l'estudi identifica prop de 7.700 símbols a tot el país.

L'acte d'inauguració, que tindrà lloc avui, 15 de desembre a les 19 h, anirà a càrrec de Jordi Guixé, un dels comissaris de l'exposició i cap de Projectes i Espais de Memòria del Memorial Democràtic, i l'artista Francesc Abad.

L'exposició, dividida en sis àmbits temàtics diferents (Feixisme, nacionalcatolicisme i propaganda; Franquisme a l'espai públic; Art i iconografia del franquisme; Arxiu de plaques; Intransició democràtica; i Memòria Democràtica versus simbologia franquista: conèixer abans d'actuar), a més de comptar amb la instal·lació artística de Francesc Abad, dibuixos originals d'El Roto, vídeos de Fernando Sánchez Castillo, audiovisuals i fotografies històriques i actuals, es complementa també amb diversos textos d'especialistes en la matèria (Hilari Raguer, Conxita Mir, Pere Ysàs, etc.).


Quan?
Del 15 de desembre de 2010 al 13 de febrer de 2011
Inauguració: 15 de desembre, a les 19 h.
Horari de visites: De dimarts a dissabte d'11 a 21 h. Diumenge de 10 a 14 h. Tancat tots els dilluns, l'1 de gener, el 25 i 26 de desembre.


On?
Espai Memorial Democràtic
Via Laietana, 69
Barcelona

No hay comentarios: